Christina Menna Barreto Cupertino

graduate at Psicologia from Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (1976), master's at Psychology from Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (1990) and ph.d. at Psychology from Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (1995). Has experience in Education, focusing on Education for the Disabled, acting on the following subjects: oficinas criativas, atenção à diversidade, formação de psicólogos, superdotados and altas habilidades.
(Text informed by the author)

Last updated 04/30/2012
Address to access this CV:
http://lattes.cnpq.br/1780085564888918

30/04/2012

Personal Information
NameChristina Menna Barreto Cupertino
Bibliographic CitationCUPERTINO, C. M. B.
Professional AddressUniversidade Paulista, Vice-Reitoria de Pós-Graduação e Pesquisa, Bacelar.
R. Dr. Bacelar, 1212
V. Clementino
04026-002 - Sao Paulo, SP - Brasil
Phone: (11) 55864071
Website URL: http://www.nucleopahs.org

Formal Education/Degree
1991 - 1995Ph.D. in Psicologia (Psicologia Clínica) .
Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, PUC/SP, Brasil. Year of degree: 1995.
Advisor: Luis Claudio Mendonça Figueiredo.
Grantee of: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico .
Keywords: formação de psicólogos; criatividade; oficinas criativas.
Major Area: Humanities / Área: Psychology / Subarea: Psicologia Social / Specialty: Relações Interpessoais.
Activities Sectors: Other sectors.
1988 - 1990Master´s in Psicologia (Psicologia Clínica) .
Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, PUC/SP, Brasil. Year of degree: 1990.
Advisor: Luis Claudio Mendonça Figueiredo.
Grantee of: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior .
Keywords: psicdiagnóstico; fenomenologia existencial; práticas clínicas.
Major Area: Humanities / Área: Psychology.
Activities Sectors: Human health.
1978 - 1979Specialization in Especialização Em Aconselhamento Psicológico .
Universidade de São Paulo, USP, Brasil.
1970 - 1976Graduation in Psicologia .
Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, PUC/SP, Brasil.


Professional Experience
Universidade de São Paulo, USP, Brasil.
Contract
2004 - Present Type of contract: Colaborator, Functional Placement:
Universidade Paulista, UNIP, Brasil.
Contract
1986 - Present Type of contract: Celetista formal, Functional Placement: Titular Professor , Credit Hours: 40, Exclusive Dedication.
Activities
3/1990 - PresentResearch and Development , Vice-Reitoria de Pós-Graduação e Pesquisa, Paulista.
3/1988 - PresentTeaching, Degree: Graduation.
Disciplines Taught
Oficina de Criatividade
6/1986 - PresentManager and Administrative Positions, Vice-Reitoria de Pós-Graduação e Pesquisa, Paulista.
Position or Function
Program Co-ordinator.
3/1986 - PresentSpecialized technical services , Vice-Reitoria de Pós-Graduação e Pesquisa, Paulista.
Jobs Accomplished
Consultoria em Psicologia - Programa Objetivo de Incentivo ao Talento.
Fundação para o Desenvolvimento da Educação.
Contract
2008 - 2008 Type of contract: Consultor, Functional Placement:
Organização das Nações Unidas para a Educação, Ciência e Cultura.
Contract
2007 - 2007 Type of contract: Consultor, Functional Placement:
Universidade São Marcos.
Contract
1979 - 1987 Type of contract: Servidor público ou celetista, Functional Placement: , Credit Hours: 30
Activities
3/1979 - 6/1987Teaching, Degree: Graduation.
Disciplines Taught
Psicodignóstico
Terapia de adultos

Member of Editorial Board
1995 - Present Scientific Journal: Gifted Education International (0261-4294)
1997 - Present Scientific Journal: Ideacción
2007 - Present Scientific Journal: Imaginário (USP)

Areas of Expertise
1. Major Area: Humanities / Area: Education / Subarea: Tópicos Específicos de Educação / Specialty: Educação Especial.
2. Major Area: Humanities / Area: Psychology / Subarea: Psicologia do Ensino e da Aprendizagem / Specialty: Programação de Condições de Ensino.

Languages
English Comprehends Well, Speaks Well, Reads Well, Writes Reasonably.
French Comprehends Reasonably, Speaks Reasonably, Reads Well, Writes Little.
Spanish Comprehends Well, Speaks Little, Reads Well.


Scientific, Technological, Artistic and Cultural Production
Bibliographical Production
Articles in Scientific Journals
1. CUPERTINO, C. M. B. ; BARBOSA, C. R. ; FALECK, G. N. . . Revista de Psicologia (Peru), v. XXVI, p. 63-91, 2008.
2. CUPERTINO, C. M. B. . . Gifted Education International, v. 23, p. 19-31, 2007.
3. CUPERTINO, C. M. B. ; FALECK, G. N. ; BARBOSA, C. R. . . Imaginário (USP), v. 15, p. 223-250, 2007.
4. CUPERTINO, C. M. B. ; GIANETTI, S. R. B. . . Gisfted Education International, Oxon, UK, v. 21, n. 1, p. 44-53, 2006.
5.   CUPERTINO, C. M. B. . . Psicología para América Latina, v. 5, p. 3, 2006.
6. CUPERTINO, C. M. B. ; GIANETTI, S. R. B. . . Educação, PORTO ALEGRE, v. N. 1, n. ano XXVIII, p. 65-80, 2005.
7. CUPERTINO, C. M. B. . . ECHA News, Grã-Bretanha, v. 18, n. 01, p. 9-9, 2004.
8. CUPERTINO, C. M. B. . . Boletim Gol de Letra, São Paulo, 2004.
9. CUPERTINO, C. M. B. ; SAMPAIO, T. P. A. . . Ideacción (Online), Valladolid, v. 23, p. 25-39, 2004.
10. CUPERTINO, C. M. B. ; SAMPAIO, T. P. A. . . Inter.Ação.com, São Paulo, p. 01-15, 2004.
11. CUPERTINO, C. M. B. ; PEREZ, S. G. P. A. . . ECHA News, Nijmegen, v. 17, n. 1, p. 4-5, 2003.
12. CUPERTINO, C. M. B. . . Linha Direta, Belo Horizonte, n. 67, p. 14-15, 2003.
13. CUPERTINO, C. M. B. . . Boletim APEPICTa, Porto, v. 4, n. 5, p. 30-39, 2001.
14. CUPERTINO, C. M. B. . . Ideacción, p. 135-146, 2000.
15. CUPERTINO, C. M. B. . . Gifted Education International, Grã-Bretanha, v. 15, n. 1, p. 71-79, 2000.
16. CUPERTINO, C. M. B. . . Dois Pontos Teoria e Prática da Educação, Belo Horizonte, v. 5, n. 41, p. 59-61, 1999.
17. CUPERTINO, C. M. B. . . Gifted Education International, Inglaterra, v. 11, n. 3, p. 33-38, 1999.
18. CUPERTINO, C. M. B. . . Interacción, Valladolid - Espanha, v. 12, n. 12, p. 12-19, 1997.
19. CUPERTINO, C. M. B. . . Interações, São Paulo, v. 2, n. 3, 1997.
20. CUPERTINO, C. M. B. . . Dois Pontos: Teoria e Prática em Educação, Belo Horizonte, v. 4, n. 31, p. 69-70, 1997.
21. CUPERTINO, C. M. B. . . Theory Into Practice, Ohio - Illinois - EUA, v. 35, n. 3, p. 220-224, 1996.
22. CUPERTINO, C. M. B. . . Dois Pontos: Teoria e Prática em Educação, Belo Horizonte, v. 3, n. 29, p. 69-70, 1996.
23. CUPERTINO, C. M. B. . . Gifted Education International, Inglaterra, v. 11, n. 3, p. 143-148, 1996.
Book Published/Organized
1.   CUPERTINO, C. M. B. (Org.) ; HALPERN-CHALOM, M. (Org.) ; ANDRADE, A. N. (Org.) ; OSTRONOFF, V. H. (Org.) ; FAVERO, C. B. (Org.) ; Baldin, P.D. (Org.) ; LILIENTHAL, L. A. (Org.) ; MORATO, H. T. P. (Org.) ; BERNARDO, P. P. (Org.) ; MELHEM, T. X. (Org.) ; GOMES, N. C. (Org.) ; OLIVEIRA, M. H. C. (Org.) ; DEFACIO, L. A. (Org.) ; GAUCHER, L. T. (Org.) ; SANTESSO, W. A. N. (Org.) . . 1. ed. São Paulo: Annablume, 2008. v. 1000. 236 p.
2. CUPERTINO, C. M. B. (Org.) . . 1. ed. são paulo: Fundação para o Desenvolvimento da Educação/Secretaria da Educação, 2008. v. 1. 87 p.
3.   CUPERTINO, C. M. B. . . 1. ed. São Paulo: Arte e Ciência, 2001. v. 500. 255 p.
Book Chapter Published
1. CUPERTINO, C. M. B. . . In: Christina M.B. Cupertino. (Org.). 1 ed. São Paulo: Annablume, 2008, v. , p. 7-12.
2. CUPERTINO, C. M. B. . . In: Christina M.B. Cupertino. (Org.). 1 ed. São Paulo: Annablume, 2008, v. , p. 13-36.
3. CUPERTINO, C. M. B. . . In: Christina M.B. Cupertino. (Org.). 1 ed. São Paulo: Annablume, 2008, v. , p. 141-152.
4. CUPERTINO, C. M. B. ; SABATELLA, M. L. . . In: Denise de Sousa Fleith. (Org.). Brasília: Ministério da Educação, Secretaria de Educação Especial, 2007, v. 1, p. 67-80.
5. CUPERTINO, C. M. B. ; GUENTHER, Z. ; DELOU, C. ; PEREZ, S. G. P. A. . . In: Wallace, B.; Eriksson, G.. (Org.). 1ª ed. Londres: Routledge, 2006, v. , p. 158-164.
6. CUPERTINO, C. M. B. . . In: Mariliia Ancona Lopez. (Org.). São Paulo: Cortez, 1995, v. , p. -.
7. CUPERTINO, C. M. B. ; ANCONA-LOPEZ, M. . . In: Franz Mönks; Peters. (Org.). Maastricht: Van Gorcum, 1992, v. , p. -.
Articles in Newspapers/Magazines
1. CUPERTINO, C. M. B. . . ECHA News, Basingstoke, p. 13 - 14, 01 nov. 2006.
2. CUPERTINO, C. M. B. ; PIZA, R. A. S. T. . . Boletim da Apepicta, Porto - Portugal, p. 9 - 22, 01 nov. 2004.
Complete works published in proceedings of conferences
1. CUPERTINO, C. M. B. . , 2008, São Paulo. 8º Simpósio Nacional de Práticas Psicológicas em Instituições, 2008.
2. CUPERTINO, C. M. B. . , 2007, São Paulo. Anais do 7º Simpósio Nacional de Práticas Psicológicas em Instituição. São Paulo : PUC/Liber Livro. p. 1-12.
3. CUPERTINO, C. M. B. . , 2006, São Paulo. Anais do VIII CONGRESSO BRASILEIRO DE PSICOTERAPIA EXISTENCIAL, 2006.
4. CUPERTINO, C. M. B. . , 2006, Vitória. Anais do VI Simpósio de Práticas Clínicas em Instituição. Vitória : GM, 2006. p. 7-11.
5. CUPERTINO, C. M. B. . , 2005, São José dos Campos. Anais do 13º Encontro de Serviços-escola de São Paulo, 2005.
6. CUPERTINO, C. M. B. . , 2004, Brasilia. Anais do 1º Encontro Nacional do Conselho Brasileiro para Superdotação, 2004.
7. CUPERTINO, C. M. B. . , 2003, Barcelona. The world of information: opportunities and challenges for the gifted and talented. Valladolid : Centro Huerta del Rey, 2001. p. 64-68.
8. CUPERTINO, C. M. B. . , 2001, São Paulo. Anais do 3º Encontro de Iniciação Científica da Universidade Paulista, 2001. p. 9-10.
9. CUPERTINO, C. M. B. . , 1998, Foz do Iguaçu. Anais do 3o. Congresso Iberoamericano de Educação Especial, 1998. p. 315-317.
10. CUPERTINO, C. M. B. . , 1998, São Paulo. Criatividade: uma busca interdisciplinar. São Paulo : UNESP, 1998. p. 116-118.
11. CUPERTINO, C. M. B. . , 1998, Mendoza. Anais do 1o. Congresso Internacional de Educação da Alta Inteligência, 1998. p. 98-107.
Expanded Summary published in proceedings of conferences
1. CUPERTINO, C. M. B. . , 2003, São Paulo. Anais do 1º Congresso Brasileiro de Psicologia: Ciência e Profissão, 2002.
Summary published in proceedings of conferences
1. ANDRADE, A. N. ; CUPERTINO, C. M. B. ; Barreto, C. ; MORATO, H. T. P. ; SZYMANSKI, H. ; Sá, R.N. ; Cury, V. E. ; Dutra, E. . , 2008, Natal - RN. XII Simpósio de Pesquisa e Intercâmbio Científico. p. 120-122.
2. CUPERTINO, C. M. B. . , 2007, Cidade do México. Anais do 31º Congreso Interamericano de Psicología, 2007. v. CD.
3. CUPERTINO, C. M. B. ; SANTANNA, L. A. . , 2006, São Paulo. Anais do 14º Encontro de Serviços-Escola de Psicologia do Estado de São Paulo, 2006. p. 44.
4. CUPERTINO, C. M. B. . , 2005, São Paulo. resumos do 1º Congresso Latino Americano de Psicologia, 2005.
5. CUPERTINO, C. M. B. . , 2005, São Paulo. Resumos do 1º Congresso Latino Americano de Psicologia, 2005.
6. CUPERTINO, C. M. B. . , 2005, São Paulo. Resumos do 1º Congresso Latino Americano de Psicologia, 2005.
7. CUPERTINO, C. M. B. . , 2005, Curitiba. O futuro de uma geração, 2005. p. 5-5.
8. CUPERTINO, C. M. B. . , 2005, São José dos Campos. Anais do 13º ENCONTRO DE SERVIÇOS-ESCOLA DE S. PAULO, 2005.
9. CUPERTINO, C. M. B. . , 2005, São José dos Campos. Anais do 13º Encontro de serviços-escola do Estado de São Paulo, 2005.
10. CUPERTINO, C. M. B. ; FLEITH, D. S. ; ALENCAR, E. S. . , 2005, Nova Orleans. Celebrating les enfants surdoués du monde, 2005. p. 63-63.
11. CUPERTINO, C. M. B. . , 2002, São Paulo. Anais do 1ª Mostra de Práticas em Psicologia do Conselho Federal de Psicologia, 2002.
12. CUPERTINO, C. M. B. . , 2002, São Paulo. Anais do 1ª Mostra de Práticas em Psicologia do Conselho Federal de Psicologia, 2002.
13. CUPERTINO, C. M. B. . , 2001, Barcelona. Anais do 14 World Conference of the World Council for Gifted and Talented Children, 2001. p. 27.
14. CUPERTINO, C. M. B. ; FORGHIERI, M. ; BERNARDO, P. P. . , 2000, Brasília. Anais do 5º Congresso Nacional de Arte-Educação na Escola para Todos, 2000. v. 0. p. 151-151.
15. CUPERTINO, C. M. B. . , 2000, Lavras. Anais do 4º Encontro Nacional sobre educação de Bem dotados e Talentosos, 2000. v. 0. p. 22-22.
16. CUPERTINO, C. M. B. ; SABATELLA, M. L. . , 1998, Brasília, 1998. p. 89.
17. CUPERTINO, C. M. B. . , 1997, Seattle. Proceedings of the 12th World Conference on Gifted and Talented Children, 1997. p. 129.
Presentations of Work
1. CUPERTINO, C. M. B. . . 2006. (Presentation/Congress).
2. CUPERTINO, C. M. B. . . 2006. (Presentation/Other).
Other Kinds of Bibliographical Production a
1. CUPERTINO, C. M. B. . . São Paulo, 2003. (Preface, Postface/Presentation).
2. CUPERTINO, C. M. B. . . São Paulo, 2002. (Preface, Postface/Presentation).
3.   CUPERTINO, C. M. B. . , 2002. (Translation/Book).
Technical Production
Other Kinds of Technical Production
1.
CUPERTINO, C. M. B. . . 2008. (Short Course Taught/Other).
2.
CUPERTINO, C. M. B. ; SABATELLA, M. L. . . 2007. (Short Course Taught/Other).
3.
CUPERTINO, C. M. B. . . 2007. (Short Course Taught/Other).
4. CUPERTINO, C. M. B. . . 2007. (Research Report).
5.   CUPERTINO, C. M. B. . . 2005. (Research Report).
6. CUPERTINO, C. M. B. . . 2003. (Research Report).
7. CUPERTINO, C. M. B. . . 2001. (Research Report).
8. CUPERTINO, C. M. B. . . 1999. (Research Report).

Boards
Participation in Course Completion Works Examination Boards
Dissertation
1. MORATO, H. T. P.; Falcão, D. V. da S.; CUPERTINO, C. M. B.. Participation In Board of Luciene Freitas Duarte. 2008. Dissertation (Master's in Psicologia Escolar e do Desenvolvimento Humano) - Universidade de São Paulo.
2. FUGEUIREDO, L. C. M.; FERREIRA, R. F.; CUPERTINO, C. M. B.. Participation In Board of Angela Maria Sieiro de Toledo Piza. 2004. Dissertation (Master's in Psicologia Clínica) - Pontifícia Universidade Católica SP.
Ph.D. Thesis
1. Berlinck, M. T.; SILVA, P. J. C.; CINTRA, E. M. U.; MARRACCINI, E. M.; CUPERTINO, C. M. B.. Participation In Board of Regina Maria Guisard Gromann. 2009. Thesis (Ph.D. in Psicologia (Psicologia Clínica)) - Pontifícia Universidade Católica de São Paulo.
2. FIGUEIREDO, L. C. M.; Naffah, A.; Passos, M. C.; Ancona-Lopez, S.; CUPERTINO, C. M. B.. Participation In Board of Iaraci Fernandes Advíncula. 2007. Thesis (Ph.D. in Psicologia (Psicologia Clínica)) - Pontifícia Universidade Católica de São Paulo.
Ph.D. Qualification
1. Cury, V. E.; Vaisberg, T.M.J.A.; CUPERTINO, C. M. B.. Participation In Board of Giuliana Gnatos Lima Bilbao. 2006. Qualification Exam (Ph.D. Student in Psicologia) - Pontifícia Universidade Católica de Campinas.
Participations in Judging Commissions' Boards
Course Evaluation
1. FEITOSA, M. A. G.; CUPERTINO, C. M. B.. . 2003. Faculdade Natalense para o Desenvolvimento do Rio Grande do Norte.
Other Participation
1. CUPERTINO, C. M. B.. . 2006. Universidade de São Paulo.
2. CUPERTINO, C. M. B.. . 2004. Escola Politécinca de São Paulo.

Events
Participation in events
1. . 2008. (Participation In Events/ Symposium).
2. . 2007. (Participation In Events/ Symposium).
3. . 2006. (Participation In Events/ Congresses).
4. . 2005. (Participation In Events/ Congresses).
5. . 2005. (Participation In Events/ Congresses).
6. . 2005. (Participation In Events/ Congresses).
7. . 2005. (Participation In Events/ Meetings).
8. . 2004. (Participation In Events/ Congresses).
9. . 2004. (Participation In Events/ Congresses).
10. . 2004. (Participation In Events/ Seminary).
11. . 2004. (Participation In Events/ Symposium).
12. . 2004. (Participation In Events/ Symposium).
13. . 2004. (Participation In Events/ Workshops).
14. . 2003. (Participation In Events/ Congresses).
15. . 2003. (Participation In Events/ Congresses).
16. . 2003. (Participation In Events/ Meetings).
17. . 2003. (Participation In Events/ Meetings).
18. . 2002. (Participation In Events/ Congresses).
19. . 2001. (Participation In Events/ Congresses).
20. . 2001. (Participation In Events/ Meetings).
21. . 2001. (Participation In Events/Other).
22. . 2001. (Participation In Events/Other).
23. . 2000. (Participation In Events/ Congresses).
24. . 2000. (Participation In Events/ Congresses).
25. . 2000. (Participation In Events/ Congresses).
Organization of Events
1. CUPERTINO, C. M. B. . . 2007. (Event Production/Congress).
2. CUPERTINO, C. M. B. ; Yehia, T. . . 2007. (Event Production/Congress).
3. CUPERTINO, C. M. B. . . 2004. (Event Production/Congress).
4. CUPERTINO, C. M. B. ; CORREA, L. C. C. . . 2003. (Event Production/Congress).
5. CUPERTINO, C. M. B. ; CORREA, L. C. C. . . 2002. (Event Production/Congress).
6. CUPERTINO, C. M. B. . . 2001. (Event Production/Congress).
Page generated by Lattes Database System - CNPq at 12/12/2018 - 14:19:16