Maria Thereza Cera Galvão do Amaral

Graduated in Veterinary Medicine from the Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, campus Jaboticabal (1985) and MA and Ph.D. in History of Science from the Catholic University of São Paulo (2001 and 2009). Researcher training in the field of History of Science. Netweaver and work as a consultant, on the following topics: areas of interface between science, teaching / learning and culture / art; homeopathy and homeopathic theory, information science [and networks] and media and digital social networks. Also operates in the areas of social entrepreneurshipby joining the experimental part with the practice. It has a particular preference for environments of interdisciplinary teams that have disciplinary action.
(Text informed by the author)

Last updated 07/25/2015
Address to access this CV:
http://lattes.cnpq.br/7494223045376143

25/07/2015

Personal Information
NameMaria Thereza Cera Galvão do Amaral
Bibliographic CitationAMARAL, M. T. C. G.
Professional AddressMTh Maria Thereza do Amaral - assessoria e consultoria.
AC Sorocaba
Centro
18010971 - Sorocaba, SP - Brasil - Caixa-Postal: 249
Phone: (11) 996296471
Website URL: http://mthconsultoria.wordpress.com/

Formal Education/Degree
2006 - 2009Ph.D. in História da Ciência .
Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, PUC/SP, Brasil. Year of degree: 2010.
Advisor: Dra Ana Maria Alfonso-Goldfarb.
Grantee of: Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior .
Keywords: história da ciência; Paul-Joseph Barthez; ciências da vida; ser vivo; fisiologia vitalista.
Major Area: Humanities / Área: History / Subarea: História das Ciências.
2000 - 2001Master´s in História da Ciência .
Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, PUC/SP, Brasil. Year of degree: 2002.
Advisor: Dra Ana Maria Alfonso-Goldfarb.
Grantee of: Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico .
Keywords: vitalismo; fisiologia; século XVIII; França; Paul-Joseph Barthez; Noveaux Éléments de la Science d l'homme.
Major Area: Humanities / Área: History / Subarea: História das Ciências / Specialty: Ciências da Vida.
Activities Sectors: Continuing Education and other education activities, including distance education and special education; Other.
1993 - 1996Improvement in Homeopatia Veterinária . (Carga Horária: 800h).
Associação Paulista de Homeopatia. Ano de finalização: 1996.
Advisor: Elias Carlos Zoby da Veiga Pessoa.
1981 - 1985Graduation in Medicina Veterinária .
Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, UNESP, Brasil.



Complementary Education
2005 - 2005 Continuing education in Extensão Cultural o Texto na Universidade Leitura. (Credit hours: 32h).
Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, PUC/SP, Brasil.
1999 - 1999 Continuing education in A Filosofia e sua História: Uma Introdução. (Credit hours: 28h).
Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, PUC/SP, Brasil.
1999 - 1999A Filosofia e sua História. (Credit Hours: 24h).
Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, PUC/SP, Brasil.
1999 - 1999Curso de Metodologia do Ensino. (Credit Hours: 60h).
Associação Paulista de Homeopatia.
1994 - 1994Intensive Programme for Adults Fast Lane.
Sociedade Brasileira de Cultura Inglesa de São Paulo.
1987 - 1988Homeopatia Unicista. (Credit Hours: 300h).
NUCLEHOM.


Professional Experience
MTh Maria Thereza do Amaral - assessoria e consultoria, MTH, Brasil.
Contract
2010 - Present Type of contract: consultora, Functional Placement: consultant, Exclusive Dedication.
Anima-Homeopatia Consultoria, ANIMA-HOMEOPATIA, Brasil.
Contract
2004 - 2010 Type of contract: Consultora, Functional Placement:
Activities
01/2004 - 12/2010Manager and Administrative Positions, Anima-Homeopatia, .
Position or Function
.
01/2004 - 12/2010Research and Development , Anima-Homeopatia, .
Research Fields
Pesquisa teórica em Homeopatia - as bases da Homeopatia
01/2004 - 12/2010Councils, Commissions and Consulting, Anima-Homeopatia, .
Position or Function
Consultora.
Instituto Veterinário Zona Norte, INST. VET. Z.N., Brasil.
Contract
1986 - 1996 Type of contract: proprietária, Functional Placement: , Credit Hours: 0
Activities
06/1986 - 06/1996Manager and Administrative Positions, .
Position or Function
.
6/1986 - 6/1996Specialized technical services .
Jobs Accomplished
atuação como médica veterinária em clínica particular.
Escola Paulista de Homeopatia, EPH, Brasil.
Contract
2002 - 2009 Type of contract: Colaborator, Functional Placement: , Credit Hours: 0
Activities
2/2002 - 2/2008Councils, Commissions and Consulting, Conselho Deliberativo, .
Position or Function
participante de conselho deliberativo.
2/2002 - 12/2006Project participation activities, Departamento Científico, .
Research Projects
manutenção e trabalho para indexação da Revista Cultura Homeopática.
2/2002 - 12/2005Project participation activities, .
Research Projects
implantação de escola de homeopatia
2/2002 - 4/2005Project participation activities, Revista Cultura Homeopática, .
Research Projects
Implantação de revista e indexação
Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, PUC/SP, Brasil.
Contract
2001 - 2010 Type of contract: Colaborator, Functional Placement:
Activities
02/2006 - 12/2011Project participation activities, Pró-Reitoria de Pós-Graduação da PUC/SP, Programa de Estudos Pós Graduados em História da Ciência - PUC-SP.
Research Projects
Barthez, entre Paris e Montpellier: A complexa rede por trás da Ciência do Homem.
Centro Simão Mathias de Estudos em História da Ciência, CESIMA, Brasil.
Contract
2001 - 2010 Type of contract: Colaborator, Functional Placement:
Activities
10/2006 - 03/2010Project participation activities, Centro Simão Mathias de Estudos em História da Ciência - PUC-SP, .
Research Projects
Revelando os processos naturais através do laboratório: a busca por princípios materiais nos três reinos até a especialização das ciências no Setecentos projeto temático FAPESP No 05/56638-7
02/2006 - 03/2010Research and Development , Programa de Estudos Pós Graduados em História da Ciência - PUC-SP, .
02/2001 - 03/2010Research and Development , Centro Simão Mathias de Estudos em História da Ciência, .


Research Fields
1. Pesquisa teórica em Homeopatia - as bases da Homeopatia
Purpose: Analisar a teoria homeopática sob a óptica dos conhecimentos atuais..
Major Area: Agrarian Sciences / Área: Medicina Veterinária / Subarea: Terapêutica Homeopática.
Major Area: Health Sciences / Área: Medicina / Subarea: Homeopatia.
Major Area: Humanities / Área: História / Subarea: História das Ciências / Specialty: Ciências da Vida.
Activities Sectors: Formação Permanente e Outras Atividades de Ensino, Inclusive Educação À Distância e Educação Especial.
Keywords: Homeopatia; metodologia; teoria homeopática; trabalho científico.

Member of Editorial Board
2006 - 2008 Scientific Journal: Circumscribere. International Journal for the History of Science

Scientific Journal Referee
2008 - Present Journal: International Journal of High Dilution Research
2009 - Present Journal: Revista de Homeopatia

Areas of Expertise
1. Major Area: Others / Area: Scientific Divulgation / Subarea: ciências de interface.
2. Major Area: Applied Social Sciences / Area: Science of the Information / Subarea: Ciência das Redes.
3. Major Area: Humanities / Area: History / Subarea: História das Ciências.
4. Major Area: Agrarian Sciences / Area: Veterinary Medicine / Subarea: Terapêutica Homeopática / Specialty: pesquisa em Homeopatia.
5. Major Area: Applied Social Sciences / Area: Administration / Subarea: empreendedorismo social.

Languages
English Comprehends Well, Speaks Reasonably, Reads Well, Writes Little.
Spanish Comprehends Reasonably Reads Well.
Portuguese Comprehends Well, Speaks Well, Reads Well, Writes Well.
French Comprehends Little Reads Well.
Italian Reads Reasonably.


Scientific, Technological, Artistic and Cultural Production
Bibliographical Production
Citations

Outras
Total of articles:3
Total of citations:3
Amaral, Maria Thereza Cera Galvao do  Date: 13/06/2007

Articles in Scientific Journals
1. AMARAL, M. T. C. G. . . International Journal of High Dilution Research, v. 7, p. 39-43, 2008.
2. AMARAL, M. T. C. G. ; ALFONSO-GOLDFARB, A. M. . . Circumscribere (PUCSP), v. 4, p. 106-107, 2008.
3. AMARAL, M. T. C. G. . . A Hora Veterinária, Porto Alegre - RS, v. 25, p. 67-68, 2005.
4. AMARAL, M. T. C. G. . Science, art and technology in clinics in geral in medicine and consequences on the learning of homeopathy.. Cultura Homeopática, São Paulo, v. 3, p. 8-10, 2004.
5. AMARAL, M. T. C. G. . . Agroecologia Hoje, Agroecológica Eventos &Publica, v. ano IV, n. 19, p. 17-17, 2003.
6. AMARAL, M. T. C. G. . Comparison of different Organons.. Cultura Homeopática, São Paulo - Brasil, v. 2, n. 04, p. 12-13, 2003.
7. AMARAL, M. T. C. G. . Veterinary homeopathy: strategies of action. Cultura Homeopática, São Paulo - Brasil, v. 01, n. 01, p. 8-10, 2002.
8. AMARAL, M. T. C. G. . . Informativo Aph Associação Paulista de Homeopatia, São Paulo - Brasil, v. 12, n. 79, p. 12-12, 2000.
9. AMARAL, M. T. C. G. . . Informativo APH - Associação Paulista de Homeopatia, São Paulo, v. 82, p. 6-8, 2000.
10. AMARAL, M. T. C. G. . . Informativo Aph Associaçãp Paulista de Homeopatia, São Paulo - Brasil, v. 11, n. 76, p. 4-4, 1999.
11. AMARAL, M. T. C. G. . . Informativo Aph Associação Paulista de Homeopatia, São Paulo - Brasil, v. 11, n. 76, p. 11-11, 1999.
12. AMARAL, M. T. C. G. . . Informativo Aph Associação Paulista de Homeopatia, São Paulo - Brasil, v. 11, n. 77, p. 3-3, 1999.
13. AMARAL, M. T. C. G. . . Informativo Aph Associação Paulista de Homeopatia, São Paulo - Brasil, v. 11, n. 77, p. 12-12, 1999.
14. AMARAL, M. T. C. G. . . Informativo Aph Associação Paulista de Homeopatia, São Paulo - Brasil, v. 10, n. 75, p. 3-3, 1998.
Book Published/Organized
1.   AMARAL, M. T. C. G. . . , 1999.
Complete works published in proceedings of conferences
1.   AMARAL, M. T. C. G. . , 2011, Belo Horizonte. 5 Congresso Brasileiro de Homeopatia Veterinária : A Sustentabilidade da Homeopatia Veterinária no século XXI. Belo Horizonte, 2011. v. 1. p. 1-127.
2. AMARAL, M. T. C. G. . , 2005, Vila Velha. Anais do II Congresso Mundial de Transdisciplinaridade, 2005.
3. AMARAL, M. T. C. G. . , 2005, Vila Velha. Anais do II Congresso Mundial de Transdisciplinaridade, 2005.
Summary published in proceedings of conferences
1. AMARAL, M. T. C. G. ; ALFONSO-GOLDFARB, A. M. . , 2009, São Paulo. II Jornada de História da Ciência e Ensino: propostas, tendências e construção de interfaces - Caderno de Resumos. São Paulo, 2009.
2. AMARAL, M. T. C. G. ; ALFONSO-GOLDFARB, A. M. . , 2008, São Paulo. Resumos, 2008.
3. AMARAL, M. T. C. G. . , 2006, Florianópolis. V Encontro AFHIC resumos, 2006. p. 86-87.
4. AMARAL, M. T. C. G. . , 2000, Rio de Janeiro. XXV Congresso Brasileiro de Homeopatia - Rio 2000. Rio de Janeiro : Editora Lidador Ltda., 2000. p. 82-82.
5. AMARAL, M. T. C. G. . , 2000, Rio de Janeiro. XXV Congresso Brasileiro de Homeopatia - Rio 2000. Rio de Janeiro : Editora Lidadior Ltda., 2000. p. 82-82.
Presentations of Work
1. AMARAL, M. T. C. G. . . 2011. (Presentation/Conference or Colloquium).
2.   AMARAL, M. T. C. G. . . 2011. (Presentation/Conference or Colloquium).
3.   AMARAL, M. T. C. G. . . 2011. (Presentation/Other).
4. AMARAL, M. T. C. G. ; Doring, A.P. . . 2011. (Presentation/Other).
5. AMARAL, M. T. C. G. ; ALFONSO-GOLDFARB, A. M. . . 2009. (Presentation/Other).
6. AMARAL, M. T. C. G. ; ALFONSO-GOLDFARB, A. M. . . 2009. (Presentation/Communication).
7. AMARAL, M. T. C. G. . . 2009. (Presentation/Conference or Colloquium).
8. AMARAL, M. T. C. G. . . 2008. (Presentation/Conference or Colloquium).
9. AMARAL, M. T. C. G. ; ALFONSO-GOLDFARB, A. M. . . 2008. (Presentation/Communication).
10. AMARAL, M. T. C. G. ; ALFONSO-GOLDFARB, A. M. . . 2008. (Presentation/Seminar).
11. AMARAL, M. T. C. G. . . 2008. (Presentation/Conference or Colloquium).
12. AMARAL, M. T. C. G. . . 2007. (Presentation/Conference or Colloquium).
13. AMARAL, M. T. C. G. . . 2007. (Presentation/Conference or Colloquium).
14. AMARAL, M. T. C. G. ; ALFONSO-GOLDFARB, A. M. . . 2007. (Presentation/Seminar).
15. AMARAL, M. T. C. G. . . 2007. (Presentation/Conference or Colloquium).
16. AMARAL, M. T. C. G. . . 2006. (Presentation/Other).
17. AMARAL, M. T. C. G. . . 2000. (Presentation/Congress).
18. AMARAL, M. T. C. G. . . 2000. (Presentation/Congress).
Other Kinds of Bibliographical Production a
1. AMARAL, M. T. C. G. . 2004 (Site).
2. AMARAL, M. T. C. G. . 2003 (site).
3. AMARAL, M. T. C. G. . 2002 (site).
4. AMARAL, M. T. C. G. . 2002 (site sobre definição do que é Homeopatia).
5. AMARAL, M. T. C. G. . 2000 (site construido).
6. AMARAL, M. T. C. G. . 1999 (site construido).
7. AMARAL, M. T. C. G. . 1995 (site portal sobre homeopatia).
Technical Production
Technical Works
1. AMARAL, M. T. C. G. . . 2005.
2. AMARAL, M. T. C. G. . . 2004.
3. AMARAL, M. T. C. G. . . 2003.
4. AMARAL, M. T. C. G. . . 2002.
Other Kinds of Technical Production
3.
AMARAL, M. T. C. G. . . 2009. (Short Course Taught/Other).
4.
AMARAL, M. T. C. G. . . 2009. (Short Course Taught/Other).
5.
AMARAL, M. T. C. G. . . 2007. (Short Course Taught/Other).
6.
AMARAL, M. T. C. G. . . 2007. (Short Course Taught/Other).
7.   AMARAL, M. T. C. G. . . 2004. (palestra).
8. AMARAL, M. T. C. G. . . 2004. (palestra).
9. AMARAL, M. T. C. G. . . 2003. (palestra).
10. AMARAL, M. T. C. G. . . 2001. (palestra).
11. AMARAL, M. T. C. G. . . 2001. (palestra).

Events
Participation in events
1. . 2013. (Participation In Events/ Congresses).
2. . 2011. (Participation In Events/ Congresses).
3. . 2011. (Participation In Events/ Congresses).
4. . 2011. (Participation In Events/ Congresses).
5. . 2011. (Participation In Events/ Congresses).
6. .Diálogo de Saberes: Pesquisa de Ponta. 2011. (Participation In Events/ Congresses).
7. . 2011. (Participation In Events/ Seminary).
8. . 2011. (Participation In Events/ Workshops).
9. . 2011. (Participation In Events/ Workshops).
10. . 2011. (Participation In Events/ Workshops).
11. . 2011. (Participation In Events/ Meetings).
12. . 2011. (Participation In Events/Other).
13. . 2010. (Participation In Events/ Congresses).
14. . 2010. (Participation In Events/ Symposium).
15. . 2009. (Participation In Events/ Seminary).
16. . 2009. (Participation In Events/ Workshops).
17. . 2009. (Participation In Events/ Meetings).
18. . 2009. (Participation In Events/Other).
19. . 2008. (Participation In Events/ Seminary).
20. . 2008. (Participation In Events/Other).
21. . 2007. (Participation In Events/ Seminary).
22. . 2007. (Participation In Events/Other).
23. . 2007. (Participation In Events/Other).
24. . 2006. (Participation In Events/ Meetings).
25. . 2005. (Participation In Events/ Congresses).
26. . 2005. (Participation In Events/ Congresses).
27. . 2005. (Participation In Events/ Symposium).
28. . 2005. (Participation In Events/ Meetings).
29. . 2005. (Participation In Events/Other).
30. . 2005. (Participation In Events/Other).
31. . 2004. (Participation In Events/ Symposium).
32. . 2004. (Participation In Events/ Meetings).
33. . 2003. (Participation In Events/ Congresses).
34. . 2003. (Participation In Events/ Seminary).
35. . 2003. (Participation In Events/ Symposium).
36. . 2003. (Participation In Events/ Meetings).
37. . 2002. (Participation In Events/ Congresses).
38. . 2002. (Participation In Events/ Symposium).
39. . 2001. (Participation In Events/ Meetings).
40. . 2000. (Participation In Events/ Congresses).
41. . 2000. (Participation In Events/ Congresses).
42. . 2000. (Participation In Events/ Symposium).
43. . 2000. (Participation In Events/ Workshops).
44. . 1999. (Participation In Events/ Congresses).
45. . 1999. (Participation In Events/ Symposium).
46. . 1999. (Participation In Events/ Workshops).
47. . 1999. (Participation In Events/ Meetings).
48. . 1999. (Participation In Events/Other).
49. . 1998. (Participation In Events/ Congresses).
50. . 1998. (Participation In Events/ Meetings).
51. . 1998. (Participation In Events/ Meetings).
52. . 1997. (Participation In Events/ Meetings).
53. . 1997. (Participation In Events/ Meetings).
54. . 1996. (Participation In Events/ Congresses).
55. . 1995. (Participation In Events/ Meetings).
56. . 1994. (Participation In Events/ Congresses).
57. . 1993. (Participation In Events/ Congresses).
58. . 1992. (Participation In Events/ Congresses).
59. . 1992. (Participation In Events/Other).
60. . 1989. (Participation In Events/ Congresses).
61. . 1988. (Participation In Events/ Congresses).
62. . 1988. (Participation In Events/Other).
63. . 1988. (Participation In Events/Other).
64. . 1987. (Participation In Events/ Congresses).
Organization of Events
1. AMARAL, M. T. C. G. ; CÉSAR, Amarylis de Toledo . . 2009. (Event Production/ Other).
2. AMARAL, M. T. C. G. . . 2009. (Event Production/ Other).
3. AMARAL, M. T. C. G. . . 2008. (Event Production/Congress).
4. BONAMIN, L. V. ; ZACHARIAS, C. R. ; AMARAL, M. T. C. G. ; COELHO, C. P. ; PINTO, S. A. G. . . 2006. (Event Production/Congress).
5. AMARAL, M. T. C. G. ; GIORGI, M.S. . . 2006. (Event Production/ Other).
Page generated by Lattes Database System - CNPq at 23/10/2018 - 8:08:00