David de Almeida Ferreira

has graduation at Tecnologia em Processamento de Dados by União Educacional de Brasília (2002) . Currently is of Banco do Nordeste do Brasil S/A. Has experience in the area of Computer Science , with emphasis on Metodologia e Técnicas da Computação.
(Text automatically generated by the application CVLattes)

Last updated 11/24/2008
Address to access this CV:
http://lattes.cnpq.br/6834627042562535
24/11/2008

Personal Information
NameDavid de Almeida Ferreira
Bibliographic CitationFERREIRA, D. A.
Professional AddressBanco do Nordeste do Brasil S/A, Ambiente de Sistemas de Informação, Célula de Arquitetura de Sistemas.
Av. Paranjana, 5.700
Passaré
60740-000 - Fortaleza, CE - Brasil
Website URL: http://www.bnb.gov.br

Formal Education/Degree
2007Specialization in progress in Eng. de Software com Ênfase em Padrões de Software . (Carga Horária: 450h).
Universidade Estadual do Ceará, UECE, Brasil.
Advisor: Prof. Dr. Cidcley Teixeira de Souza.
1999 - 2002Graduation in Tecnologia em Processamento de Dados .
União Educacional de Brasília, UNEB, Brasil.



Complementary Education
2008 - 2008DEVELOPING EJBS w IBM RAD v6. (Credit Hours: 40h).
Fóton Informática, FOTON, Brasil.
2008 - 2008DEV452 MASTERING WEB APP DEV w RAD v6. (Credit Hours: 40h).
Fóton Informática, FOTON, Brasil.
2008 - 2008Intermediate Web Services with IBM RAD v6. (Credit Hours: 24h).
Fóton Informática, FOTON, Brasil.
2008 - 2008WORKSHOP SOA EM SYSATEM Z. (Credit Hours: 16h).
IBM Brasil - Indústria Máquinas e Serviços (SP), IBM, Brasil.
2007 - 2007Mastering Requirements Management with Uses Cases. (Credit Hours: 24h).
OGEDA IT Solutions, OGEDA, Brasil.
2007 - 2007Essentials of Rational Unified Process -ERUP. (Credit Hours: 16h).
OGEDA IT Solutions, OGEDA, Brasil.
2007 - 2007Mastering Object-Oriented Analysis and Design UML. (Credit Hours: 32h).
OGEDA IT Solutions, OGEDA, Brasil.
2007 - 2007Essentials of Rational Software Architect. (Credit Hours: 8h).
OGEDA IT Solutions, OGEDA, Brasil.
2007 - 2007Impl. Websphere business Monitor w/ Process Server. (Credit Hours: 40h).
IBM Brasil - Indústria Máquinas e Serviços, IBM BRASIL, Brasil.
2004 - 2004Integrando Java e Banco de Dados. (Credit Hours: 20h).
Universidade de Fortaleza, UNIFOR, Brasil.
2002 - 2002Curso básico de Java Programmer. (Credit Hours: 120h).
USINA - Centro de Tecnologia e Design, USINA, Brasil.


Professional Experience
Banco do Nordeste do Brasil S/A, BNB, Brasil.
Contract
2007 - Present Type of contract: Government Employee, Functional Placement: , Credit Hours: 30
Activities
06/2007 - PresentResearch and Development , Ambiente de Sistemas de Informação, Célula de Arquitetura de Sistemas.
02/2008 - 08/2008Other Technical-Scientific Activities , Ambiente de Sistemas de Informação, Célula de Arquitetura de Sistemas.
Accomplished Activity
Elaboração de Guias Técnicos, com o objetivo de repasse de conhecimento para os arquitetos e desenvolvedores java..
Empresa de Tecnologia e Informações da Previdência Social, DATAPREV, Brasil.
Contract
2006 - 2007 Type of contract: Government Employee, Functional Placement: , Credit Hours: 40
Activities
12/2006 - 01/2007Training , UDCE - Unidade de Desenvolvimento Ceará, .
Training
Desenvolvimento J2EE
Desenvolvimento de Sistemas com JDeveloper
Arquitetura de Referência da Dataprev
12/2006 - 1/2007Councils, Commissions and Consulting, UDCE - Unidade de Desenvolvimento Ceará, .
Position or Function
Grupo de Arquitetura de Sistemas.
Secretaria de Administração do Estado, SEAD, Brasil.
Contract
2004 - 2006 Type of contract: Colaborator, Functional Placement: , Credit Hours: 40
Activities
06/2005 - 10/2006Research and Development , Núcleo de Administração de Dados, .
5/2005 - 10/2006Project participation activities, Núcleo de Administração de Dados, .
Research Projects
Desenvolvimento do novo modulo do framework GSW focado no uso do framework Struts
CTIS Tecnologia S.A, CTIS, Brasil.
Contract
2001 - 2003 Type of contract: Hired Under Employment Laws, Functional Placement: , Credit Hours: 40
União Educacional de Brasília, UNEB, Brasil.
Contract
2001 - 2002 Type of contract: Hired Under Employment Laws, Functional Placement: , Credit Hours: 30
Activities
08/2000 - 01/2001Trainee Activities .
Trainee Activities
Desenvolvimento de Softwares em Delphi e Oracle/Forms for Web.

Areas of Expertise
1. Major Area: Exact and Earth Sciences / Area: Computer Science / Subarea: Metodologia e Técnicas da Computação / Specialty: Engenharia de Software.

Languages
English Comprehends Reasonably Reads Reasonably.
Portuguese Comprehends Well, Speaks Well, Reads Well, Writes Well.


Scientific, Technological, Artistic and Cultural Production
Bibliographical Production
Articles in Newspapers/Magazines
1. FERREIRA, D. A. ; BARBOSA NETO, M. E. . . O Povo, Fortaleza, p. 25 - 25, 12 maio 2008.
Presentations of Work
1.   FERREIRA, D. A. . . 2008. (Presentation/Conference or Colloquium).
2.   FERREIRA, D. A. . . 2007. (Presentation/Conference or Colloquium).
3. FERREIRA, D. A. . . 2006. (Presentation/Conference or Colloquium).
4. FERREIRA, D. A. . . 2005. (Presentation/Conference or Colloquium).
Technical Production
Not Patented or Registered Softwares
1. FERREIRA, D. A. . . 2008.
2.   FERREIRA, D. A. . . 2008.
3.   FERREIRA, D. A. ; Cidcley Teixeira de Souza . . 2008.
4. FERREIRA, D. A. . . 2007.
5.   FERREIRA, D. A. . . 2005.
6. FERREIRA, D. A. . . 2004.
Technical Works
1. FERREIRA, D. A. ; Cidcley Teixeira de Souza . . 2008.
Other Kinds of Technical Production
1. FERREIRA, D. A. . . 2008. (Radio or TV Program/Interview).
2. FERREIRA, D. A. . . 2008. (Radio or TV Program/Interview).
3. FERREIRA, D. A. . . 2008. (Radio or TV Program/Interview).
4. FERREIRA, D. A. . . 2008. (Radio or TV Program/Comment).
5.
FERREIRA, D. A. . . 2005. (Short Course Taught/Extension).
6.
FERREIRA, D. A. . . 2004. (Short Course Taught/Extension).

Events
Participation in events
1. . 2008. (Participation In Events/ Seminary).
2. . 2008. (Participation In Events/ Meetings).
3. . 2008. (Participation In Events/ Meetings).
4. . 2007. (Participation In Events/ Seminary).
5. . 2007. (Participation In Events/ Seminary).
6. . 2007. (Participation In Events/ Seminary).
7. . 2007. (Participation In Events/ Meetings).
8. . 2006. (Participation In Events/ Seminary).
9. . 2006. (Participation In Events/ Seminary).
10. . 2006. (Participation In Events/ Meetings).
11. . 2005. (Participation In Events/ Seminary).
12. . 2005. (Participation In Events/ Meetings).
13. . 2004. (Participation In Events/ Seminary).
14. . 2004. (Participation In Events/ Workshops).
15. . 2004. (Participation In Events/ Meetings).
Organization of Events
1. FERREIRA, D. A. . . 2008. (Event Production/ Festiva).
2. FERREIRA, D. A. . . 2008. (Event Production/ Exposition).
3. FERREIRA, D. A. ; TRINTA, F. A. M. . . 2008. (Event Production/ Exposition).
4. FERREIRA, D. A. . . 2008. (Event Production/ Exposition).
5. BARBOSA NETO, M. E. ; FERREIRA, D. A. . . 2008. (Event Production/ Exposition).
6. FERREIRA, D. A. ; NEIL ARMSTRONG REZENDE . . 2008. (Event Production/ Exposition).
7. FERREIRA, D. A. . . 2007. (Event Production/ Festiva).
8. FERREIRA, D. A. ; ALENCAR, A. C ; PINHEIRO, Erlon Sousa . . 2006. (Event Production/Congress).
Page generated by Lattes Database System - CNPq at 19/10/2018 - 2:17:53